28. oktober kl. 19:00 Billetter kr. 125,- (pluss avgift) kjøpes via Tokestua
I sine første 100 dager som USAs 47. president utstedte Donald Trump en strøm av presidentordrer alt fra situasjonen på Gaza, struping av nødhjelp fra USA, etablering av høye tollbarrierer og store skattelettelser. Hans påstand om at han i løpet av kort tid skulle få slutt på krigen i Ukraina, har ikke slått til. Forholdet til Vladimir Putin er ikke lenger så hjertelig, og Trump er røket uklar med multimilliardæren Elon Musk.
De mange kontroversielle presidentordrene kommer ikke overraskende. Trump har hentet mye inspirasjon fra den sterkt høyreorienterte tenketanken Heritage Foundation. Denne lanserte før valget et 900 siders dokument som fikk navnet Project 2025. Å knekke USAs liberale elite er en vesentlig del av prosjektet, og dette innebærer at Amerika igjen skal være en genuint kristen stat. Etter valgseieren 5. november 2024 uttalte Trump at «Gud reddet mitt liv for at jeg skulle redde Amerika». I sin administrasjon har han plassert mange «korsfarere» som spiller på disse religiøse følelsene. Forsvarsminister Pete Hegseth, som tidligere var en fremtredende programleder i Fox News, omgir seg med det slagordet som korsfarerne holdt seg med for på 1000-tallet – «deus vult» – «Gud vil det».
I Russland spiller Vladimir Putin på de samme følelsene. Han har skapt sterke fiendebilder mot Vesten, og mange russere opplever han som en modig kriger for Vårherre.
Tidligere sjefredaktør i Vårt Land Helge Simonnes har gitt ut bøkene Trump, Gud og kirken og Putins hellige krig. Han har de siste årene holdt et stort antall foredrag om hvordan Putin og Trump har brukt religiøs retorikk for å skaffe seg makt.
Er amerikanske og russiske velgere ukritisk blitt fanget av gammelt religiøst språk og lurt opp i stry? Har Trump og Putin tatt på seg en forkledning når de presenteres som Vårherres krigere?